Podoposturale therapie


Heb je klachten in je nek, rug, schouders of heupen? Dit kan veroorzaakt worden doordat je verkeerd staat en/of beweegt. In dat geval kan podoposturale therapie uitkomst bieden. Podoposturale therapie gaat uit van een verband tussen de voet en de rest van het lichaam. Een podoposturaal therapeut bekijkt dan ook je hele lichaam om zo de mogelijke oorzaak van je klacht te vinden. Door gebruik te maken van de reflexwerking onder je voeten, wordt een verandering van je stand of houding hoger in het lichaam teweeggebracht. Dit gebeurt met dunne therapiezolen, die de zenuwen in de huid prikkelen. Hierdoor geven pezen en spieren een positieve reactie op de houding en kunnen klachten verholpen worden.  

snoeren schoen en voetspecialist teteringen afdeling voetzorg podoposturale therapie

Met welke klachten ga je naar een podoposturaal therapeut? 

Podoposturale therapie is onder andere zeer effectief bij afwijkende spierspanning in de benen. Ook biedt het steun bij hoofdpijn, migraine, diverse zenuwpijnen, hernia’s, artrose en andere slijtages, blokkades, slijmbeursontstekingen en (andere) klachten in de heup, nek, knie, schouders en (lage) rug. Snoeren schoen- en voetspecialist maakt de therapiezolen op maat en met de hand. 

Onderzoek en behandeling 

De podoposturaal therapeut begint de behandeling met een vraaggesprek. Hij (of zij) wil meer weten over de voorgeschiedenis van je klachten en gaat na wanneer deze optreden. Hij doet een onderzoek van nek, wervelkolom, bekken, benen en voeten, waarbij onderlinge verschillen of scheefstand van het lichaam nauwkeurig worden bekeken. Hij kijkt naar hoe je staat en loopt. Daarnaast beoordeelt de podoposturaal therapeut je houding en de belasting van de onderkant van je voeten. 
 
Na het onderzoek gaat de therapeut aan de slag met het veranderen van je houding. Dit gebeurt door dunne stukjes kurk onder je voeten te plaatsen. Deze kurkelementjes geven aan spiergroepen een impuls om harder te gaan werken of juist iets minder hard te gaan werken, waardoor de stand van je lichaam verandert. Om dit effect blijvend te maken, wordt van deze stukjes kurk een dun zooltje vervaardigd. Dit inlegzooltje draag je in je schoenen.  

Je lichaam heeft enige tijd nodig om zich aan deze zolen aan te passen. De zolen draag je de hele dag, ook in huis. Na vier tot zes weken kom je terug voor controle en wordt je houding opnieuw beoordeeld. Indien nodig worden de zolen aangepast. In principe hebben de zolen een tijdelijk karakter. 

Opleiding 

De podoposturaal therapeut heeft een post-hbo-opleiding gevolgd, is aangesloten bij Stichting LOOP en staat geregistreerd in het kwaliteitsregister van KABIZ.  

1100m2 aan schoenmode en fashion

1100m2 aan schoenmode en fashion

Persoonlijk en deskundig advies

Persoonlijk en deskundig advies

Koffie, lunch en lekkers in onze bistro

Koffie, lunch en lekkers in onze bistro

Team van eigen voetzorg-specialisten

Team van eigen voetzorg-specialisten

Gratis parkeren voor de deur

Gratis parkeren voor de deur