Klachtenwijzer

Heb je klachten aan voet, enkel of onderbeen? De aard van deze klachten en achterliggende oorzaken kunnen soms behoorlijk complex zijn. Daarom hebben wij een overzichtelijke klachtenwijzer voor je samengesteld. Daarin vind je meer informatie én tips om van deze klachten af te komen. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

klachtenwijzer
1
2
3
4
5
6
 • 1 Morbus sever

  Wat is het?

  Bij de ziekte van Sever raakt de groeischijf van de hiel geïrriteerd dan wel ontstoken door een te grote trekkracht van de achillespees. Deze aandoening komt dan ook geregeld voor bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar, meer bij jongens dan bij meisjes. Het hielbeen krijgt te maken met drukopbouw tijdens activiteiten als sporten. Soms gaat dit naast pijnklachten gepaard met zwelling van de achterzijde van de hiel. Naast irritatie van het hielbeen is er meestal sprake van een afwijkende stand van de voet, wat de klachten doet toenemen.

  Wat zijn de symptomen?

  De pijnklachten zitten voornamelijk aan de hiel. In 50% van de gevallen zit de klacht zelfs in beide voeten. Kinderen hebben de neiging op de tenen te gaan lopen om het hielbeen te ontlasten. Blootvoets lopen verergert de klachten. De pijnklachten worden geprovoceerd door sporten, maar zijn ook na deze activiteiten nog aanwezig.

  Hoe komt je van je klachten af?

  De irritatie of ontsteking van de groeischijf van het hielbeen dient te worden verminderd. Dit kan door de hielbelasting te beperken. Afhankelijk van de ernst en de duur van de klachten kan er een schoenadvies gegeven worden waarbij demping van de schoenzool belangrijk is. Ook kan een podotherapeutische inlay worden ingezet om het hielbeen te corrigeren en ontlasten. Het is met de juiste therapie goed mogelijk een kind pijnvrij te krijgen, zodat er geen belemmeringen in activiteit ontstaan. Pijnklachten veroorzaakt door de groeischijf verdwijnen na de groei.

 • 2 Haglundse exostose

  Wat is het?

  Bij de meeste mensen is het hielbeen aan de achterzijde egaal gevormd en bijna rond. Soms zit een botuitsteeksel echter aan het hielbeen vast. Dit kan aan één, maar ook aan beide voeten voorkomen. Je hebt dan een harde, benige bult aan de achterzijde van het hielbeen ter hoogte van de achillespees. Het uitsteeksel kan bestaan vanaf de groei, maar ook later worden gevormd door te veel druk op de plek van het bot. Vaak geeft deze bult geen klachten, maar de extra botaanwas veroorzaakt in sommige gevallen wel irritatie.


  Wat zijn de symptomen?

  Er is een bult zichtbaar aan de achterzijde van het hielbeen. De verdikking is hard en niet weg te drukken of te bewegen. De verdikking kan pijnlijk zijn, vooral wanneer je schoenen draagt. Dat komt omdat het hakstuk van de schoen geen ruimte biedt voor de verdikking, waardoor wrijving en druk ontstaat. Het lopen op blote voeten geeft daarom vaak verlichting van de klachten. Soms ontstaat roodheid door de wrijving, al dan niet in combinatie met een ontsteking of irritatie aan de achillespees.


  Hoe kom je van de klacht af?

  Je kunt je schoenen laten aanpassen door de schoenmaker, waarbij de precieze locatie van de haglundse exostose wordt bepaald en het hakstuk van de schoen wordt aangepast aan de vorm van je hielbeen. De schoen geeft door deze oplossing geen druk meer op de pijnlijke botaanwas. Soms helpt het om in je schoen een hakverhoging te dragen, zodat de druk van de schoen en daardoor die van de achillespees op het hielbeen verandert. Zorg er wel voor dat je in beide schoenen een hakverhoging legt, zodat je niet scheef gaat lopen en elders in het lichaam klachten ontwikkelt.

  Wanneer je klachten niet conservatief verholpen kunnen worden, is het mogelijk om de haglundse exostose operatief te laten verwijderen.

 • 3 Fat pad syndroom

  Wat is het?

  Onder de bal van de voet en de hielen bevinden zich een soort dempers om de voet te beschermen en de eerste klappen tijdens het lopen op te vangen. Deze dempers heten ook wel vetkamers. Wanneer die dunner worden, vermindert hun functie. Daardoor worden de structuren die door de vetkamers beschermd worden extra belast.


  Wat zijn de symptomen?

  Bij vetkamerschade – oftewel het fat pad syndrome – heb je het gevoel dat je hiel gekneusd is. Ook een vermoeid of brandend gevoel zijn klachten die op vetkamerschade kunnen duiden. De pijn die je ervaart zit meestal aan de zijkant van het hielbeen of in het midden onder de hiel. Deze klacht komt vooral voor bij sporters en ouderen.


  Hoe kom je van de klachten af?

  Helaas kunnen vetkamers niet via een operatie worden hersteld. Wel kan een podotherapeut zorgen voor zolen die de intacte vetkamers bij elkaar houden. Daardoor is de hiel alsnog in staat onderliggende structuren te beschermen. Mocht het vetkussen dermate versleten zijn, dan kun je inlays met een verhoogd schokabsorberend vermogen gebruiken. De zool neemt in dit geval de functie van de vetkussens over.

 • 4 Hielspoor

  Wat is het?

  Onder de voet loopt een lange, driehoekige peesplaat van het hielbeen naar de bal van de voet. Deze plaat heet de fascia plantaris, heeft een ondersteunende werking op de voet en vangt tijdens het lopen schokken op. Hielspoor wordt ook wel fasciitis plantaris genoemd. Een zuiver hielspoor is een doornvormige kalkafzetting van het hielbeen. Toch zijn er heel veel mensen die een hielspoor onder hun hielbeen hebben, maar daar nooit pijnklachten aan ondervinden. Over het algemeen volgen pijnklachten na een beschadiging aan de peesplaat die onder de voet loopt. Deze beschadigingen komen voort uit overbelasting van de fascia plantaris, bijvoorbeeld door het uitvoeren van een staand of lopend beroep, het snel uitbouwen van een hardloopprogramma of door overgewicht.


  Wat zijn de symptomen?

  De meest voorkomende klacht bij hielspoor is pijn onder de hiel. Vaak gaat die samen met startklachten: de eerste passen kenmerken zich als een scherpe, stekende pijn. Echter, als je eenmaal op gang bent, worden de pijnklachten milder of verdwijnen ze zelfs. Meestal geven dagelijkse activiteiten niet direct hevige pijnklachten, maar zijn ze vooral nadien aanwezig. Soms straalt de pijn door richting de voetholte.


  Hoe kom je van je klacht af?

  Het is belangrijk de belasting aan te passen aan je klachtenbeeld. Wanneer de klachten duidelijk verergeren bij een bepaalde activiteit, is het verstandig die tijdelijk te stoppen. Je kunt het genezingsproces versnellen door de peesplaat onder je voet te masseren met een golfbal. Daarnaast kan een taping of therapie-sok de pijn verlichten, doordat deze hulpmiddelen je voetboog en dus de aangedane peesplaat ondersteunen.

  De ontstekingsverschijnselen kunnen verminderen door shockwavebehandelingen. Met rekoefeningen verhoog je bovendien de genezingstendens en de doorbloeding. Daarnaast is het te adviseren om je voetstand en looppatroon te laten analyseren, zodat de voet optimaal kan worden afgewikkeld en een podotherapeutische inlay de pijn kan verminderen.

 • 5 Capsulitis

  Wat is het?

  Onder de bal van de voet bevinden zich de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Deze kopjes zijn bedekt met elk een eigen gewrichtskapsel. Wanneer er sprake is van een afwijkende voetstand of een plotse verandering in de belasting, bijvoorbeeld door sport of werk, kan de voorvoet geïrriteerd raken. Vaak geeft de voorvoet dan klachten die capsulitis, oftewel irritatie of ontsteking van het gewrichtskapsel heet.


  Wat zijn de symptomen?

  Capsulitis geeft een zeurende en stekende pijn onder de bal van de voet, soms uitstralend richting de tenen. De klachten verergeren tijdens belasting. Soms is er lokaal roodheid of een verdikking. Meestal is de pijn het hevigst bij het afwikkelen van de voet, wanneer het lichaam zich over de tenen verplaatst en de meeste druk op de gewrichtskapsels ontstaat. Het afzonderlijk bewegen van de tenen naar boven of beneden kan de pijnklachten veelal opwekken.


  Hoe kom je van de klachten af?

  Steunzolen kunnen de druk onder de voet reduceren. Ook kan de voetstand worden gecorrigeerd, om zo naast het opvangen van de aanwezige pijnklachten de kans op herhaling te verminderen. Als er bovendien sprake is van eeltvorming onder de bal van de voet, is het raadzaam dit geregeld te laten verwijderen door een medisch pedicure.

 • 6 Jicht

  Wat is het?

  Jicht is een veelvoorkomende aandoening waarbij urinezuurkristallen zich ophopen in de voet. Meestal is het gewricht van de grote teen aangedaan, al komt jicht ook voor in andere delen van het lichaam. Urinezuur bevindt zich in de bloedbaan en verplaatst zich door het hele lichaam. Vindt echter verzuring plaats, dan slaat deze stof neer in de vorm van scherpe kristallen in een gewricht. Een jichtaanval kan op elk moment van de dag op komen zetten.


  Wat zijn de symptomen?

  De voet wordt bij een jichtaanval extreem gevoelig. Vaak wordt de teen – en soms ook de voet – rood, warm en dik. De huid gaat glanzen. De voet is pijnlijk, stekend zelfs, en belasten is meestal niet mogelijk. Soms vormen zich knobbeltjes onder het huidoppervlak die zicht- en voelbaar zijn van buitenaf. Dit zijn de afgezette urinezuurkristallen. Je kunt last krijgen van koorts en misselijkheid bij een aanval van jicht.


  Hoe kom je van de klachten af?

  Het is van belang de aangedane voet hoog te leggen en zo min mogelijk te belasten. De pijn kun je verminderen met paracetamol en koude doeken. Probeer de voet niet te koelen met ijskompressen, omdat die de ontsteking mogelijk verergeren. Naast reguliere pijnstillers is het verstandig je huisarts te consulteren om de ontsteking te remmen. Als de ontsteking is weggetrokken kun je je voet weer gaan bewegen. Wanneer je snel na de aanval je dagelijkse beweging weer oppakt, verklein je de kans op het verstijven van de voetgewrichten.

  Om een nieuwe aanval te voorkomen, is het belangrijk in beweging te blijven. Wanneer je merkt dat je gewrichten zijn verstijfd of pijnlijk blijven na de jichtaanval, dan kan een podotherapeut je verder helpen. De therapeut kan je zooltjes aanmeten, waardoor de voetfunctie optimaliseert en zo het teengewricht ondersteunt en beschermt. Naast voetzorg is het belangrijk gezond te leven, voldoende vocht in te nemen, niet te roken en geen alcohol te nuttigen.

klachtenwijzer
7
8
9
10
11
12
 • 7 Hallux rigidus

  Wat is het?

  Een stijve grote teen heet hallux rigidus. Meestal wordt dit veroorzaakt door artrose (slijtage van het kraakbeen) in het gewricht van de grote teen, soms komt het voort uit sportletsel. Ook is het mogelijk dat de grote teen bij het lopen stijf is, maar dat je die wel goed kunt bewegen wanneer je ontspannen zit. In dat laatste geval komt de stijfheid van het gewricht voort uit een te strakke buigpees van de grote teen.

  Wat zijn de symptomen?

  Een hallux rigidus geeft vaak pijnklachten bij het lopen. Met name het afwikkelen van de voet over de grote teen gaat moeizaam of is pijnlijk. Over het algemeen zijn de eerste stappen in de ochtend of na rust het vervelendst. De grote teen voelt stijf aan en is minder beweeglijk. De pijn komt meestal aan de bovenzijde van het gewricht voor. Soms komt er een knobbel op het gewricht, dit is botaanwas afkomstig van artrose.

  Hoe kom je van de klachten af?

  Doordat het grote teengewricht beperkt is, kun je moeilijker je voet afrollen tijdens het lopen. Een schoen met een hakhoogte van 2,5 tot 3 centimeter, in combinatie met een zool waarvan de neus naar boven is afgerond, kan je voet helpen tóch af te wikkelen zonder het pijnlijke gewricht te forceren. Een steunzool kan je daarnaast extra afwikkelruimte geven en de grote teen tijdens het lopen begeleiden. Op deze manier wordt de belasting op het gewricht minder en verdwijnen de pijnklachten eveneens.

  Wanneer het gewricht helemaal niet meer beweegt en je er in het dagelijks leven heel veel last van hebt, dan kun je het gewricht laten opereren. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan het gewricht worden schoongemaakt, vastgezet of vervangen.

 • 8 Hallux valgus

  Wat is het?

  Een hallux valgus is een standsafwijking van de grote teen. De grote teen staat niet meer netjes recht, maar wijst naar buiten naar de tweede teen toe. Soms is de nagel van de grote teen naar binnen gedraaid. Doordat de teen deze stand aanneemt, ontstaat er in veel gevallen een pijnlijke bult aan de zijkant van de voet. Wanneer deze bult hard is, voel je het gewricht dat anders is gaan staan. Is de bult echter zacht, dan gaat het om een zwelling van de slijmbeurs die tussen het bot en de huid ligt. Deze kan rood en pijnlijk worden en heet bunion.

  Wat zijn de symptomen?

  Een hallux valgus geeft niet altijd klachten. Zo wel, dan zit de pijn meestal aan de knobbel van het grote teengewricht, wat problemen geeft bij belasting. Zit er een bunion op, dan geeft dit veelal nog meer klachten. Je voelt dan vaak een ontstekingspijn. Daarnaast kan het moeilijk zijn passende schoenen te vinden, omdat de voorvoet breder is geworden. Staat de grote teen erg scheef, dan kan deze de stand van de tweede teen ook beïnvloeden.

  Hoe kom je van de klacht af?

  Pijnklachten zijn goed te behandelen door het dragen van schoenen met de juiste pasvorm. Let erop dat er zo min mogelijk stiksels en naden over de knok van de grote teen lopen, aangezien die voor drukpunten zorgen. Daarnaast kan een steunzool je helpen het grote teengewricht te ondersteunen en daardoor pijnklachten te verminderen. Bij een lichte vorm van hallux valgus kunnen tapings in combinatie met voetentraining doeltreffend zijn. Ook kan een siliconen orthese of een teenspreider erger voorkomen en klachten verminderen. In ernstige gevallen volgt mogelijk een operatie.

 • 9 Shin splints

  Wat is het?

  Shin splints betekent scheenbeenirritatie. Het is een blessure die volgt na overbelasting, die vaak voorkomt bij hardlopers en lange afstand-wandelaars. Meestal is het onderste tweederde gedeelte van het scheenbeen aangedaan. Pijnklachten kunnen ontstaan als de voet tijdens het landen te veel naar binnen zakt, de voetboog te weinig ondersteuning krijgt of als er een krachtsverschil is tussen de spiergroepen aan de voor- en achterzijde van het been. Dit gebeurt vooral wanneer de belasting (te) snel wordt opgevoerd. Klachten kunnen ook ontstaan door een standsafwijking van de voet of een beenlengteverschil, waardoor tijdens het lopen een disbalans ontstaat.

  Wat zijn de symptomen?

  De pijn bevindt zich meestal in het onderste deel van het scheenbeen. Soms voel je de pijn lager richting de enkel, of hoger tot aan de knie. De pijn is scherp en stekend van aard, alsof er een hard voorwerp tegen het scheenbeen aankomt. Soms voel je de klacht in hurkzit. Een lager looptempo verergert de klachten. Ondanks een rustperiode komen de klachten terug. Een enkele keer ontstaat in de buurt van de pijn een oppervlakkige zwelling.

  Hoe kom je van de klachten af?

  Je doet er goed aan de belasting te verlagen. Door de pijn heenlopen verergert de blessure. Wanneer de blessure zich in het beginstadium bevindt, kun je het scheenbeen dagelijks koelen met een koude kompres. Daarnaast is taping effectief, omdat dit de spier ondersteunt tijdens belasting ervan. Om de klacht snel weg te nemen en in de toekomst te voorkomen, is het vaak aan te raden een podotherapeutische zooltherapie toe te passen. De podotherapeut zorgt ervoor dat je houding optimaal is en de voet voldoende correctie krijgt.

 • 10 Tarsaal tunnel syndroom

  Wat is het?

  Aan de binnenzijde van de enkel zit een soort tunnel die gevormd wordt door het enkelbot en een stevige, peesachtige band (het retinaculum). Door deze tunnel loopt de zenuw nervus tibialis posterior, die vanuit het onderbeen naar de voet loopt. Bij het tarsaal tunnel syndroom zit de zenuw bekneld in de tunnel. Een tarsaal tunnel syndroom ontstaat door diverse oorzaken, bijvoorbeeld na verzwikking van de voet waardoor de zenuw is opgerekt of bij een breuk in de achtervoet. Ook een afwijkende voetstand kan de klachten veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan platvoeten of aan een verdikking van pezen aan de binnenzijde van de voet.

  Wat zijn de symptomen?

  De pijn is vaak branderig, tintelend doof en stekend van aard en bevindt zich vooral aan de binnenzijde van de enkel en de voetzool. Soms stralen de pijnen uit naar de kuit, ook kun je krampen hebben in de voetzool. De pijnklachten worden heviger door langdurige belasting van de voet. In rust verdwijnen de klachten, al kun je ’s nachts last krijgen van pijn.

  Hoe kom je van de klacht af?

  Bij instabiliteit van de enkel en het hielbeen kunnen steunzolen de klachten verminderen. Als er sprake is van zwelling aan de binnenzijde van de voet, dan is het (tijdelijk) dragen van een compressiekous raadzaam. De kous vermindert de zwelling en ondersteunt bovendien het enkelgewricht. Ook kan fysiotherapie je verder helpen. Krijg je de pijnklachten moeizaam onder controle, dan kan je huisarts eventueel medicatie voorschrijven. Mochten de klachten niet verdwijnen, dan kun je de klacht operatief laten behandelen. In de meeste gevallen legt een orthopedisch chirurg de nervus tibialis-zenuw vrij, waardoor de druk in de tunnel vermindert.

 • 11 Mortons neuralgie

  Wat is het?

  Tussen de middenvoetsbeentjes lopen spieren, pezen, bloedvaten en zenuwen. Raakt een zenuw in de voorvoet bekneld, dan heet dat mortonse neuralgie. Meestal zit de zenuwbeknelling tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje, al kan de klacht ook tussen andere beenderen voorkomen. De klacht komt vaak voor in combinatie met een afwijkende voetstand waaronder een holvoet, hallux valgus of spreidvoet. Ook kan de klacht ontstaan door letsel door sport- of beroepsuitoefening.

  Wat zijn de symptomen?

  Een mortons neuroom geeft veel pijn, die brandend tot stekend aanvoelt. Je voelt de pijn onder de bal van de voet, aan het begin van de derde en vierde teen. Vaak straalt de pijn uit naar de tenen, ook kunnen de tenen doof aanvoelen. Soms worden de klachten als krampend of een elektrische prikkeling ervaren. De klacht neemt toe bij belasting, maar ebt weg in rust. Veelal is de klacht afhankelijk van de schoen: bij het dragen van smallere schoenen al dan niet in combinatie met een hoge(re) hak, nemen de klachten toe.

  Hoe kom je van de klacht af?

  De klachten door mortons neuralgie verminderen vaak al snel door de juiste schoenkeuze. Wanneer je de hakhoogte aanpast, zodat je niet alleen op de bal van je voet staat, merk je al enige verlichting op. Ook is het van belang dat je voldoende ruimte bij de bal van de voet en de tenen hebt, zodat de schoen je voorvoet niet bij elkaar drukt tijdens het lopen. Daarnaast kan een steunzool de klachten reduceren. Door de voorvoet op een bepaalde manier te ondersteunen, komt er meer ruimte tussen de middenvoetsbeentjes van de aangedane zenuwtak. Hierdoor zit de zenuw niet meer bekneld en kan deze structuur zich gaan herstellen waardoor pijnklachten en tintelingen verdwijnen.

  Mochten je klachten langdurig of zeer ernstig zijn, dan kan je schoen worden voorzien van een afwikkelrol. Deze schoenadaptatie zorgt ervoor dat de druk op je voorvoet wordt verkleind tijdens het staan en lopen. Zo komt de voorvoet tot rust en kan de aandoening genezen. Wanneer deze verschillende behandelingen niet helpen, dan is het mogelijk een operatie te ondergaan. Daarvoor moet je wel eerst jouw specifieke situatie laten beoordelen door je orthopedisch chirurg.

 • 12 Ingegroeide nagel

  Wat is het?

  Groeit het puntje van de teennagel in de huid van de nagelwal, dat spreken we van een ingegroeide nagel. Deze klacht komt het meest voor aan de grote teen. Blijft het puntje van de teennagel te lang zitten, dan kan deze gaan ontsteken en kan er zogenaamd wild vlees ontstaan. Er zijn verschillende oorzaken, zoals overmatige transpiratie aan de voeten of een teennagel die al ronder staat. Ook zijn er factoren van buitenaf, zoals het dragen van krappe schoenen of een trauma aan de teen. Ook het peuteren aan de nagels of het onjuist knippen ervan kunnen bijdragen aan een ingegroeide nagels.

  Wat zijn de symptomen?

  De zijde van de teen waar de nagel zit ingegroeid is veelal pijnlijk. Ook kan er roodheid ontstaan en de nagelwal gezwollen zijn. De klachten nemen toe bij belasting, soms is het ervaren van een sok of een laken op de teen al te veel. Als je langdurig met een ingegroeide nagel loopt, kan er wild vlees ontstaan en zal de teen gaan ontsteken.

  Hoe kom je van de klacht af?

  De podotherapeut of medisch pedicure kan het ingegroeide puntje voor je verwijderen. Afhankelijk van de grootte van het deel dat is ingegroeid, is de behandeling gevoelig tot pijnlijk. Echter, je ervaart direct verlichting wanneer het puntje is verwijderd. Afhankelijk van de oorzaak van het ingroeien van de nagel, zijn er diverse behandelingen om herhaling te voorkomen. Zo kan het voldoende zijn om schoenen te dragen die meer ruimte voor de tenen bieden. Ontstaat de ingegroeide nagel doordat jouw nagels ronder groeien dan gewenst, dan biedt een soort gaasje bescherming aan je nagelwal. Ook kan de groei van de nagel worden begeleid met een nagelbeugel.

  In het geval van een nagelafwijking kun je de huisarts consulteren. Jouw huisarts kan de nagel deels verwijderen, waarbij de basis waaruit de nagel groeit wordt behandeld zodat dit deel niet meer terug kan groeien. Hierdoor ontstaat meestal een gezonde, recht groeiende nagel. Verder is het van belang jouw nagels altijd recht af te knippen, zodat de hoekjes lang genoeg zijn om langs de nagelwal verder te groeien en niet ingroeien.

klachtenwijzer
13
14
15
16
17
18
 • 13 Achillespeesbursitis

  Wat is het?

  Aan de achterzijde van je hielbeen bevinden zich twee slijmbeurzen: de ene tussen de achillespees en de huid en de andere tussen het hielbeen en de achillespees. Een slijmbeurs, ook bursa genoemd, is een met slijmerig vocht gevuld kussentje en ligt tussen een botstuk van een gewricht en pees in. De slijmbeurs zorgt ervoor dat de pees soepel langs het gewricht beweegt. Echter, een slijmbeurs kan gaan ontsteken doordat de pees en het botgewricht in korte tijd meer wrijving uitoefenen. Je kunt dan pijn krijgen.

  Wat zijn de symptomen?

  Wanneer je last hebt van een achillespeesbursitis, dan ervaar je pijn aan de achterzijde van het hielbeen. De pijn kan voorkomen op of aan de zijkant van de aanhechting tussen achillespees en hiel. Wanneer de oppervlakkige bursa is ontstoken, kun je meestal een rode, zachte verdikking aan de achterzijde van je hiel waarnemen. Het harde hielstuk van je schoen wordt vaak als irriterend tot pijnlijk ervaren. Wanneer de dieper liggende slijmbeurs is aangedaan, heb je vooral last van klachten tijdens het opstarten van een beweging of pijnklachten aan het einde van de dag. Je ontdekt dan geen zacht bultje op je hiel. Ook nu kan het dragen van stevig schoeisel pijnlijk zijn.

  Hoe kom je van je klacht af?

  Wanneer je in de acute fase van een achillespeesbursitis zit, is het verstandig de belasting tijdelijk aan te passen aan de pijn. Daarnaast kun je enkele malen per dag de pijnlijke plek 15 minuten koelen met een koude kompres. Deze maatregelen hebben een kalmerend effect op het ontstekingsproces en verlichten bovendien je pijnklachten. Het is daarnaast prettig om te lopen op schoenen die geen onnodige druk geven op de pijnlocatie. De schoenmaker kan het hielstuk van je schoen ter hoogte van de aangedane plek soepeler maken en uitzetten om te zorgen dat de bursa drukvrij ligt.

  Een achillespeesbursitis gaat vaak met een afwijkende voetstand. Wanneer het hielbeen niet op de juiste manier reageert tijdens het lopen, geeft de achillespees extra wrijving op de reeds aangedane slijmbeurs. Een tijdelijke therapeutische zool biedt dan uitkomst. Met deze zolen zorg je ervoor dat de weerstand op de slijmbeurs vermindert en de klachten sneller afnemen. Dit geldt ook als je naast een slijmbeursontsteking verkorte kuitspieren heeft.

 • 14 Instabiliteit van de enkel

  Wat is het?

  Instabiliteit van de enkel ontstaat doordat je enkelbanden zich onvoldoende herstellen na een enkelverzwikking of misstap. De enkelbanden verliezen kracht en veroorzaken een verminderde stabilisatie van de enkel. Het gevolg van enkelinstabiliteit is dat je makkelijker je enkel verzwikt. Wanneer deze situatie zich lang aanhoudt, kan dit blijvende schade aan het kraakbeen van je enkel geven.

  Wat zijn de symptomen?

  Bij instabiliteit van het enkelgewricht ervaar je veelal een verminderde stevigheid in de enkel. Je merkt dat je je voet sneller verzwikt. Hierdoor kun je zich onzeker gaan voelen tijdens het lopen. Daarnaast komen vermoeidheid in de enkel en pijnklachten bij het lopen regelmatig voor wanneer er sprake is van enkelinstabiliteit. Wanneer je je voet verzwikt heeft, kan er zwelling ontstaan ter hoogte van de enkel en kan de enkel stijf aanvoelen. Ook kan de enkel blauw kleuren en is deze (tijdelijk) pijnlijk.

  Hoe kom je van de klacht af?

  Door het dragen van halfhoge schoenen, liefst met vetersluiting, zorg je voor een verbeterde stabiliteit in de enkel. Je helpt de enkelbanden als het ware. Mochten stevige schoenen onvoldoende effect hebben, kan je voet extra stabiliteit krijgen met een steunzool. Ook een enkelbrace kan een (tijdelijke) oplossing zijn. Ook biedt fysiotherapie vaak uitkomst.

 • 15 Likdoorn

  Wat is het?

  Likdoorns (of eksterogen, eeltpitjes, clavi) zijn pijnlijke eeltplekken waarbij de aangroeiende eeltlaag zich veelal puntvormig in de huid boort. Likdoorns komen vooral voor op of tussen de tenen, maar ook onder de bal van de voet. Een likdoorn ontstaat door verhoogde druk of wrijving, bijvoorbeeld bij hamertenen of een holvoet. Ook het lopen op smalle schoenen of hoge hakken kan likdoorns veroorzaken.

  Wat zijn de symptomen?

  Een likdoorn voelt als een pijnlijke, prikkende plek. Deze plek is wigvormig en slechts enkele millimeters groot. Likdoorns voelen hard aan en kunnen er gelig uitzien.

  Hoe kom je van de klachten af?

  Het is belangrijk om de druk op de likdoorn weg te nemen. Dit kan door het aantrekken van goed passende schoenen: de voet moet de ruimte hebben, maar mag niet schuiven of slippen. Daarnaast kan een medisch pedicure de likdoorn samen met het aanwezige eelt verwijderen. Wanneer ondanks goed passende schoenen en een regelmatige pedicurebehandeling de likdoorn terug blijft komen, kan een steunzool de voetstand corrigeren en daarmee de druk nog verder wegnemen. Er zijn speciale pleisters om likdoorns te verminderen. Hier zit veelal salicylzuur in. Pas op met het gebruik van deze pleisters, omdat deze stof de gezonde huid aantast en de likdoorn bovendien erg week maakt. Als de aangedane plek te week is, wordt behandeling van de likdoorn bemoeilijkt.

 • 16 Hamerteen of klauwteen

  Wat is het?

  Hamertenen en klauwtenen zijn afwijkingen van de stand van de tenen. Een hamerteen geeft een kromming ter hoogte van het eerste en tweede kootje van de teen. De teentop staat dan als een soort hamer op de grond. Een klauwteen geeft een vergrote buiging tussen het tweede kootje en het begin van de teen (bij het middenvoetsbeentje). Op de knokkel van het gewrichtje kunnen door druk van de schoen roodheid, wondjes, eelt of likdoorns ontstaan. Meestal komen deze standsveranderingen voort uit een typische voetstand zoals een hol- of platvoet. Ook kan een hamerteen ontstaan doordat de pezen van de tenen te kort zijn of schoenen te strak zitten.

  Wat zijn de symptomen?

  Doordat de teen gekromd staat, kan de beweeglijkheid van de teen verminderen. De teen kan daardoor stijf aan gaan voelen. Het bewegen van de tenen is dan pijnlijk. Daarnaast kan er druk ontstaan als de tenen aan de bovenzijde de schoen raken. Dit kan zorgen voor de vorming van wondjes, eelt of likdoorns.

  Hoe kom je van de klachten af?

  Wanneer de tenen nog beweeglijk zijn, is er ruimte voor correctie door middel van een op maat gemaakte siliconen orthese of een steunzool. De behandeling is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Om de druk- en wrijving tot een minimum te beperken is het van belang schoenen te dragen die bij de tenen voldoende ruimte in de hoogte geven en zo min mogelijk stiksels over de tenen hebben lopen. Eventuele eeltplekken of likdoorns kun je laten verwijderen door de podotherapeut of medisch pedicure.

  Als de tenen stijf zijn geworden en het dragen van schoenen lastig wordt, kun je in overleg met een orthopedisch chirurg kijken naar de mogelijkheden om op maat gemaakt schoeisel te gaan dragen, of om de betreffende tenen te laten opereren.

 • 17 Marsfractuur

  Wat is het?

  Een marsfractuur (ook wel stressfractuur genoemd) is een breuk in één van de vijf middenvoetsbeentjes. Dit kan ontstaan als gevolg van een wandeling, vermindering van botkwaliteit of intensief bewegen. De fractuur ontstaat door continue druk staat op dezelfde plek in de voet, hierdoor wordt het een stressfractuur genoemd.

  Wat zijn de symptomen?

  De locatie van de pijn zit onder de middenvoet, er ontstaat een plotselinge pijn tijdens het lopen. Ook kunnen er bloeduitstortingen ontstaan onder de voet. De klachten worden erger bij veel staan en lopen.

  Hoe komt je van de klachten af?

  De breuk of scheur in één van de middenvoetsbeentjes zal zich moeten gaan herstellen. Dit kan door rust te nemen en de juiste schoenen te gaan dragen. Daarnaast kan een podotherapeutische inlay ingezet worden om de middenvoet te gaan ontlasten. Zo krijgt de voet meer rust en zal het genezingsproces in gang kunnen worden gezet.

 • 18 Artrose

  Wat is het?

  Artrose is een chronische aandoening, het kraakbeen in de gewrichten in de voeten en enkels gaat in kwaliteit achteruit. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de botten gemakkelijk kunnen bewegen. Bij artrose treedt er overmatige slijtage op, wanneer dit gebeurt ontstaat er meer wrijving tussen de botten en dat gaat pijn doen.

  Wat zijn de symptomen?

  Bij het starten van bewegen ontstaan klachten zoals pijn. Bij het normale bewegen zoals traplopen, uit de auto stappen kunnen pijnklachten geven, ook kan er nachtpijn ontstaan.  De voet kan er lokaal rood/gezwollen uitzien. Later op de dag kunnen de gewrichten strammer zijn, ook kunnen de gewrichten gaan ontsteken.

  Hoe komt je van de klachten af?

  Het is belangrijk om de juiste schoenen te dragen, hiervoor is het belangrijk het juiste schoenadvies te krijgen. Schoenen kunnen in combinatie met podotherapeutische inlays ervoor zorgen dat de klachten verminderd worden. Daarnaast is bewegen belangrijk, zonder dat er overbelasting optreedt in de voetgewrichten. Artrose kan de stand van de botten veranderen en ook de loophouding, hierdoor kunnen likdoorns en eeltvorming ontstaan. Het is aan te raden om regelmatig de voeten te laten behandelen door een medisch pedicure.

1100m2 aan schoenmode en fashion

1100m2 aan schoenmode en fashion

Persoonlijk en deskundig advies

Persoonlijk en deskundig advies

Koffie, lunch en lekkers in onze bistro

Koffie, lunch en lekkers in onze bistro

Team van eigen voetzorg-specialisten

Team van eigen voetzorg-specialisten

Gratis parkeren voor de deur

Gratis parkeren voor de deur