Wanneer nieuwe hardloopschoenen?

Het is belangrijk om je hardloopschoenen regelmatig te vervangen om blessures te voorkomen en optimale ondersteuning te behouden. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om je versleten schoenen te vervangen? Wij hebben de belangrijkste signalen voor je op een rijtje gezet:

Kilometerstand

De kilometerstand is een goede indicator om te bepalen wanneer je je hardloopschoenen moet vervangen. Over het algemeen wordt aanbevolen om je schoenen elke 700-1000 kilometer te vervangen, afhankelijk van factoren zoals je gewicht, loopstijl en het type terrein waarop je loopt. Wanneer je 20 kilometer per week loopt, behaal je deze aantallen al binnen een jaar. Een loop-app of sporthorloge kan je helpen je kilometers te registreren en bij te houden welke afstand je schoenen hebben afgelegd.

Slijtage van de zool

Controleer regelmatig de zolen van je hardloopschoenen. Als de rubberen zool glad begint te worden of als er delen van de zool zijn afgesleten zodat je (bijna) op het dempende gedeelte loopt, is dit een duidelijk teken dat je schoenen versleten zijn en vervangen moeten worden. Een goede zool zorgt voor voldoende grip en stabiliteit tijdens het lopen.

Visuele inspectie

Naast het controleren van de zolen, kun je ook naar andere tekenen van slijtage kijken. Scheuren in het bovenwerk, losse naden of vervorming van de schoen zijn duidelijke aanwijzingen dat ze aan vervanging toe zijn. Let ook op ongewone slijtagepatronen, zoals slijtage aan één kant van de zool of aan één schoen, wat kan wijzen op een loopafwijking die corrigerende schoenen vereist.

Verminderde demping

Hardloopschoenen zijn ontworpen om schokken te absorberen en de impact op je gewrichten te verminderen. Na verloop van tijd zal de demping in de tussenzool echter verslechteren. Let op, want ook als je je schoenen langere tijd niet gebruikt, kunnen ze hun demping verliezen. Als je merkt dat de schoenen niet meer zo veerkrachtig aanvoelen als toen je ze voor het eerst kocht, is het tijd om nieuwe schoenen te overwegen.

Pijnklachten

Natuurlijk wil je hardlopen zonder klachten. Blessures voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Wanneer je tijdens het hardlopen pijn begint te voelen in je voeten, enkels, knieën of andere gewrichten, doe je er dan ook verstandig aan uit te zoeken waar de klachten vandaan komen. Het kan een teken zijn dat je schoenen niet meer voldoende ondersteuning bieden. De pijn kan echter ook wijzen op overbelasting of blessures. Neem je klachten serieus en je schoenen onder de loep.

Kortom, als je merkt dat je tekenen van slijtage of een verminderde demping hebben, ze 700 kilometer of langer meegaan, of je plots pijnklachten ontwikkelt, is de kans groot dat je schoenen niet meer up-to-date zijn. Om blessures te voorkomen en het beste uit je hardloopprestaties te halen, is het belangrijk om regelmatig nieuwe schoenen aan te schaffen. Zorg ervoor dat je altijd het juiste type schoenen kiest op basis van je loopstijl, het terrein waarop je loopt en jouw voettype. Je schoenen zijn immers het belangrijkste onderdeel van je loopuitrusting.

terug naar overzicht
1100m2 aan schoenmode en fashion

1100m2 aan schoenmode en fashion

Persoonlijk en deskundig advies

Persoonlijk en deskundig advies

Koffie, lunch en lekkers in onze bistro

Koffie, lunch en lekkers in onze bistro

Team van eigen voetzorg-specialisten

Team van eigen voetzorg-specialisten

Gratis parkeren voor de deur

Gratis parkeren voor de deur