Podologie voor kinderen

Wist je dat podologie niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen heel nuttig kan zijn? De voeten van kinderen zijn volop in de groei en ontwikkelen erg snel. We gaan in gesprek met onze kindervoetspecialist Ronald: hoe zit dat, met podologie bij kinderen?

Kinderen in de praktijk

"Het spreekuur wordt regelmatig bezocht door kinderen. Ik vind het een erg leuke afwisseling om naast volwassenen, kinderen te helpen met hun klachten. Kinderen van een jaar of 8, 9, komen vaak al heel assertief binnenwandelen. Vaak kunnen ze dan zelf al heel goed verwoorden wat er aan de hand is. We gaan dan samen op onderzoek uit om te zien wat we daaraan kunnen doen."

Klachten bij de kindervoet

"Een klacht die veel voorkomt, is pijn aan de hak. De klacht speelt dan meestal op bij sporten of tijdens het buitenspelen. Bij een hogere belasting is de hiel dan pijnlijk. Wanneer we de klacht onderzoeken, blijkt het vaak om Morbus Sever te gaan. Dat is een irritatie van de groeischijf van het hielbeen. Deze klacht komt met name voor bij kinderen tussen de 8 en 14 jaar en vaker bij jongens dan bij meisjes. Gelukkig zijn de klachten meestal goed te behandelen."

Mijn kind heeft hielpijn, wat nu?

"Mijn tip? Probeer uit te zoeken wanneer de hielpijn voor komt, wat de trigger is. Vaak is het zo dat de pijnklachten een relatie hebben met een hogere belasting. Rust voor het hielbeen is dan heel belangrijk, dus probeer de belasting ook echt omlaag te krijgen. Daarnaast kan je na het sporten het hielbeen koelen. Vaak geeft dit direct verlichting. Verder kan het rekken van de kuitspieren en het dragen van stevige schoenen bijdragen aan het verminderen van de klachten. Ben je samen met je kind aan de slag gegaan met deze tips, maar helpt het onvoldoende? Dan zie ik jullie graag op mijn spreekuur. Ik kijk met jullie mee hoe we de klachten zo snel mogelijk kunnen verminderen."

Welke praktijksituatie is je bijgebleven?

"Wat een leuke vraag. Kinderen van een jaar of 10 vinden mijn beroep altijd een beetje gek en vies, haha. Ze kunnen dan heel expressief kijken en stellen de leukste vragen. Bijvoorbeeld of iedereen zweetvoeten heeft en of ik het niet vies vind om met mijn handen aan de voeten van vreemde mensen te zitten. Een paar maanden geleden was er een meisje dat zo blij was dat ik haar van de pijn heb afgeholpen, dat zij me tijdens de nacontrole een tekening gaf. Die spontane acties herinneren me eraan hoe mooi mijn vak is."

terug naar overzicht
1100m2 aan schoenmode en fashion

1100m2 aan schoenmode en fashion

Persoonlijk en deskundig advies

Persoonlijk en deskundig advies

Koffie, lunch en lekkers in onze bistro

Koffie, lunch en lekkers in onze bistro

Team van eigen voetzorg-specialisten

Team van eigen voetzorg-specialisten

Gratis parkeren voor de deur

Gratis parkeren voor de deur