Trek je er komende zomer lekker te voet op uit? Goed idee! Er gaat immers niets boven een korte of langere wandeling. Heerlijk buiten zijn is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je geest. Geniet van de rust, de stilte, de geuren, kleuren en zonnestralen op je huid. En ontdek stap voor stap nieuwe gebieden, even verwijderd van de drukte van alledag!
Met je wandelschoenen aan, sta je in een mum van tijd in een prachtig natuurgebied. En dat is genieten geblazen! Maar heb je er al eens aan gedacht wat een wandeling voor je voeten betekent? Ongeveer 75% van de sportblessures komt voor in je benen (van je heupen tot aan je voeten). En als we specifiek kijken naar je voeten, dan vormen deze bij wandelaars uiteraard een vaak getroffen ‘gebied’. Dat kan verschillende oorzaken hebben: van slechte schoenen tot een verkeerde stand van je voeten of een te snelle opbouw van je activiteiten. Om lekker en onbezorgd te kunnen (blijven) wandelen, loont het daarom de moeite om eerst je voeten te laten checken door een specialist. Waar je dan op moet letten? Wij geven je graag een paar tips!
Meestal wordt er bij het aankopen van wandelschoenen goed gekeken naar het type voet en de manier waarop je afwikkelt. Als het gaat om huid- en nagelproblemen, is er vaak minder aandacht. Toch is het slim om ook daar bij stil te staan. Zo kun je last krijgen van bijvoorbeeld ingroeiende teennagels, blauwe nagels of zelfs loslatende nagels. Maar ook van blaren, overmatige eeltvorming of hevig transpirerende voeten.
Kies de juiste maat
Om deze problemen te voorkomen, is (onder andere) de maat van je schoenen erg belangrijk. Als je schoenen te groot zijn, heb je kans dat je voeten gaan schuiven in de schoenen. Dit kan zorgen voor blaren of overmatige eeltvorming, vooral onder de bal van je voet. Ook kun je bij te ruime schoenen last krijgen van likdoorns tussen je tenen. Een te lage neus van de schoen kan zorgen voor druk op je nagels, waardoor deze blauw kunnen kleuren of zelfs los kunnen laten. Daarnaast ontstaat er op deze manier veel wrijving op de teengewrichtjes, waardoor ook hier eelt of likdoorns kunnen ontstaan. Wanneer de schoen te kort is, kan dit een grotere druk op de langste tenen geven, waardoor een nagel kan ingroeien. Een goed advies over de perfect passende schoenen, is dus heel belangrijk!
Denk goed na over het materiaal
Kies daarnaast ook het materiaal van je wandelschoenen zorgvuldig. Met een voering van bijvoorbeeld Gore-Tex, worden je voeten perfect beschermd tegen wind en regen. Dit materiaal is licht in gewicht en daardoor een veelgebruikte techniek in wandelschoenen. Maar het ademend vermogen van Gore-Tex is beperkt. Als je last hebt van overmatig transpirerende voeten, kun je daarom beter kiezen voor een leren schoen. Hoewel leer vaak stugger en iets zwaarder is, ademt het materiaal goed. Daarnaast isoleert leer van nature goed en is het waterafstotend.
Match model & sokken met je voet
Een goede match tussen voet en schoen staat of valt met het model. Ringetjes, haakjes en stiksels die over buigpunten van je voet lopen, kunnen snel zorgen voor irritaties aan de huid en blaren veroorzaken. Kies daarnaast je sokken zorgvuldig. Loop geen lange wandeling met sokken van 100% katoen. Katoenen sokken nemen vocht op, maar blijven nat, waardoor de huid kwetsbaarder wordt en likdoorns en blaren op de loer liggen.
Onze 5 gouden tips voor een zorgeloze zomerwandeling:
1. Zorg dat je wandelschoenen ruimte hebben bij je tenen. Een goed passende wandelschoen is circa 15mm groter dan je voet. Je moet daarbij je tenen vrij kunnen bewegen in de hoogte, zonder dat je voet gaat schuiven in lengte en breedte.
2. Het zogenaamde ‘hielslot’ moet voldoende zijn. Dat betekent dat de schoen je hiel goed moet omsluiten, zonder dat het gevoelig is rondom de enkels. Let erop dat de randen aan de bovenkant van je schoenen zacht zijn.
3. Kies de juiste sok aan de hand van het type wandeling en het niveau ervan. Ga je een lange afstand lopen? Neem dan een extra paar sokken mee, zodat je halverwege kunt wisselen.
4. Zorg goed voor je voeten. Knip je nagels recht af, verwijder het eelt geregeld met een voetvijl en hydrateer je huid met een voetcrème. Heb je last van een bloeduitstorting onder de nagel? Laat dan door een pedicure een gaatje boren in de nagelplaat. De druk zal afnemen, waardoor de pijn direct vermindert en de kans op blijvende schade aan het nagelbed daalt.
5. Heb je last van blaren? Prik de blaar dan door met een steriele naald. Maak twee kleine gaatjes, druk de blaar met een steriel gaasje leeg en plak deze af met een pleister. Laat losse vellen indrogen.
Wil je meer weten of een persoonlijk advies voor jouw zomerwandeling? Kom langs in onze winkel in Teteringen. We helpen je graag verder!