De ontwikkeling van kindervoeten

Om ervoor te zorgen dat de schoenen van je kind voor elke fase de juiste ondersteuning bieden, is het goed om wat meer te weten over de ontwikkeling van de kindervoet. Ze staan namelijk nooit stil! Als experts op het gebied van kinderschoenen, vertellen we je er graag meer over. Lees je mee?

Babyvoetjes

Babyvoetjes zijn nog niet volledig ontwikkeld. Niet alle botstructuren zijn al aanwezig en de voet bestaat uit relatief veel kraakbeen en vet. Tijdens het eerste levensjaar worden grote delen kraakbeen omgezet in bot, waardoor er een stevig skelet ontstaat. Daarnaast zijn de voet- en beenspieren nog niet sterk genoeg om het lichaam te kunnen dragen. Een baby trappelt daarom veel om deze goed te ontwikkelen. Laat je kindje zoveel mogelijk vrij bewegen met blote voeten. Dit zorgt ervoor dat de voetspieren, maar ook huidzenuwen op een natuurlijke manier worden geprikkeld. Is het wat fris, geef de baby dan sokjes aan in de juiste maat. Een te strakke sok kan de groei en functie van de voet belemmeren.

De eerste stapjes

De meeste kinderen beginnen rond of net na hun eerste verjaardag de eerste stapjes te zetten. De voetboog is nog voorzien van een ruim vetpolster, waardoor kindjes platvoeten hebben. Ook staan de beentjes op deze leeftijd in een O-stand. Dit is normaal en nodig voor de stabiliteit tijdens het lopen. Hoe leuk en bijzonder deze tijd ook is, forceer je kindje niet in het doen van de eerste stapjes. Je kleintje gaat lopen wanneer de voet- en beenspieren voldoende zijn ontwikkeld. De eerste loopervaring zal voornamelijk binnenshuis zijn. Dat gaat het best op blote voeten en schoentjes zijn dan nog niet nodig. Echter wanneer je kindje naar buiten gaat, is het wel verstandig om de voeten te beschermen. Kies in deze eerste fase voor soepele schoentjes, zonder versteviging. Een lederen schoentje heeft een ademend vermogen en zit zacht om de voet.

Op ontdekkingsreis

Wanneer je kindje 2 tot 6 jaar is, is de voet al flink veranderd. De voet is minder zacht en vol, doordat het vetpolster is verminderd. Ook is het voetskelet al meer gevormd. De benen gaan langzaam van een O-stand, naar een X-stand en vaak zien we dat de voetjes ook naar binnen zakken. Als je kindje geen pijnklachten heeft en niet vaak struikelt, is er niets aan de hand en hoef je niet in te grijpen. Zorg voor de juiste maat schoenen voor je kleintje. De voetjes zijn hard in ontwikkeling en hebben voldoende ruimte nodig, maar niet te veel. Te kleine schoenen kunnen ervoor zorgen dat de tenen niet kunnen strekken en de stand van de tenen langzaam veranderen, terwijl te grote schoenen juist kunnen zorgen voor een knijpende beweging van de tenen door schuiven in de schoen en het gevoel van te weinig grip. Beide situaties wil je het liefst tegen gaan. Kies daarom voor de juiste lengte en breedte van de schoen en controleer iedere 3 maanden of de schoenen nog voldoende ruimte hebben. Een voet in de groei heeft 12 tot 15mm extra ruimte nodig. Een schoen met veters of klittenband zorgt ervoor dat de voet goed in de schoen zit en niet schuift.

Steeds zelfstandiger

Als het kind tussen de 6 en 8 jaar is, wordt de voetboog aan de binnenkant van de voet zichtbaar. De binnen enkel van de voet staat niet meer op de grond. Ook komen de benen recht te staan. Sommige kinderen behouden een platvoet. Dit is niet erg, maar het is wel belangrijk alert te zijn op pijnklachten, drukplekken of de manier van lopen. Vanaf deze leeftijd is een stevige schoen aan te raden. Het contrefort (het deel van de schoen waar de hiel in valt) is stevig en niet zomaar in de duwen. De zool kun je niet torderen. Wel mag de schoenzool soepel zijn bij de tenen. Dat zorgt ervoor dat de voet goed kan afwikkelen.

Ze worden zo snel groot!

Rond het 8e levensjaar staan de voeten en benen van je kind recht. Vanaf deze leeftijd gaat het groeiproces van de voet snel: soms wel één centimeter per jaar! Het blijft belangrijk de schoenmaat eens per kwartaal te controleren. Ondanks dat de voet wat betreft botstructuren bijna gelijk is aan dat van de volwassen voet, blijft deze in ontwikkeling en adviseren we daarom een stevige schoen met goede pasvorm en een sluiting die aan te passen is. Kinderen hebben niet zelfden last van meer transpirerende voeten en een schoen van leder ademt beter dan een schoen van synthetisch materiaal.

Heb je vragen over de juiste schoenen voor je kind? Bij Snoeren Footfashion staan we altijd voor je klaar. Onze medewerkers beantwoorden al je vragen én helpen je graag met het uitzoeken van gave schoenen in de juiste maat. We zien je graag in Teteringen!

Kom langs in onze winkel

terug naar overzicht
1100m2 aan schoenmode en fashion

1100m2 aan schoenmode en fashion

Persoonlijk en deskundig advies

Persoonlijk en deskundig advies

Koffie, lunch en lekkers in onze bistro

Koffie, lunch en lekkers in onze bistro

Team van eigen voetzorg-specialisten

Team van eigen voetzorg-specialisten

Gratis parkeren voor de deur

Gratis parkeren voor de deur