4 tips om de levensduur van jouw wandelschoenen te verlengen!

Over smalle bospaadjes, langs asfalt, door weilanden met hoog gras: op je wandelschoenen kom je overal. Het zal dan ook geregeld voorkomen dat je schoenen na een stevige wandeling onder het zand of zelfs onder de modder zitten. Geen probleem natuurlijk, maar na zo’n uitstapje kunnen je schoenen wel een poetsbeurt gebruiken. Als specialist in wandelschoenen, geven we graag advies in het onderhoud van je schoenen.

1. Laat je schoenen drogen

Wanneer je schoenen nat zijn door dauw, regen of misschien zelfs een stromend beekje, doe je er verstandig aan je schoenen goed te laten drogen. Als je schoenen flink vochtig zijn, kun je het binnenzooltje en de veters eruit halen en je wandelschoenen vullen met keukenpapier. Probeer het droogproces niet te versnellen, bijvoorbeeld door je schoenen bij de verwarming of kachel te zetten. Als je dit wel doet, is de kans groot dat het materiaal beschadigd raakt en er minuscule barstjes ontstaan. Helaas kun je deze schade niet ongedaan maken, dus heb geduld!

2. Verwijder vuil 

Zijn je schoenen droog? Dan kun je door middel van een borstel zand en ander vuil verwijderen. Als je schoenen erg vies zijn, kun je de Clean + Care reinigingsspray van Collonil gebruiken. Het ingetrokken vuil, komt op deze manier los uit de poriën. Doe een toef schuim op een zachte doek en wrijf de substantie over het vuil op de schoen. Laat het even intrekken en haal de viezigheid er vervolgens af met een vochtige, schone doek. 

3. Reinig ook de binnenkant

Iedere keer als je je wandelschoenen gebruikt, wordt ook de binnenkant van je schoenen aangetast. Het loont daarom de moeite ook de binnenkant regelmatig goed schoon te maken! Wanneer je wandelschoenen van leer of kunststof zijn, kun je de binnenzijde voorzichtig schoonmaken met lauwwarm water en een zacht sponsje.

Bij schoenen van Gore-Tex komt het voor dat de poriën verstopt raken. Hierdoor wordt het ademend vermogen van de schoen minder. Gelukkig kun je dit eenvoudig oplossen, door je schoenen te vullen met lauw water en er een paar druppels natuurazijn in te doen. Laat je schoenen 5 minuten staan, leeg de schoenen en laat ze vervolgens weer goed drogen buiten het bereik van een warmtebron. Het is voldoende om dit één keer per jaar te doen.

4. Verzorg je schoenen goed

Nu je schoenen weer schoon en fris zijn, is er nog één stap nodig voordat je schoenen klaar zijn voor de volgende wandeling. Schoenen van mesh-materialen (synthetische materialen), kun je het beste (opnieuw) waterafstotend maken door ze te impregneren met een ‘allprotector-spray’. Een voorbeeld hiervan is de Carbon Pro-spray van Collonil. Deze spray werkt met een gepatenteerde nanotechnologie en zorgt ervoor dat je wandelschoenen weer prima bestand zijn tegen vocht en vuil.

Heb je leren schoenen? Dan adviseren we je de schoenen te behandelen met een verzorgende was. Een goed product hiervoor is de Rustical-crème van Collonil. Dit product is er in een kleurloze variant, maar ook in zwart en bruin. Zo kun je de kleur van je schoen terugbrengen. Daarnaast trekt de crème diep in het leer, waardoor deze het leer verzorgt en beschermt. De Rustical-crème geeft een matte uitstraling, zodat het uiterlijk van je wandelschoenen intact blijft. Goed voor het oog én het behoud van je wandelschoenen dus!

Heb je een specifieke vraag over het onderhoud van jouw wandelschoenen? Of twijfel je over de aanpak? Kom langs op onze outdoorafdeling in onze winkel in Teteringen. Onze medewerkers geven je graag persoonlijk advies. 

terug naar overzicht
1100m2 aan schoenmode en fashion

1100m2 aan schoenmode en fashion

Persoonlijk en deskundig advies

Persoonlijk en deskundig advies

Koffie, lunch en lekkers in onze bistro

Koffie, lunch en lekkers in onze bistro

Team van eigen voetzorg-specialisten

Team van eigen voetzorg-specialisten

Gratis parkeren voor de deur

Gratis parkeren voor de deur